Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju produktów spożywczych. Nie brakuje warzyw, owoców, gotowych mieszanek, pieczywa, słodyczy i wędlin. Większość sklepów, nawet tych mniejszych, pozwala na zrobienie kompletnych zakupów w jednym miejscu. Jednym z wyróżniających się stoisk bywa stoisko ze „zdrową żywnością”. Jak to? Czy to oznacza, że pozostałe produkty nie są zdrowe?
Zdrowa żywność – co to takiego?
Jako zdrowa żywność oznaczane są te artykuły spożywcze, które nie mają w składzie sztucznych dodatków, są naturalne, wartościowe. Przeważnie charakteryzują się brakiem jakiejkolwiek chemii, w tym np. ulepszaczy zapewniających ładny wygląd i trwałość przekraczającą normę.
Sprawdź: https://e-spar.com.pl/kategoria/artykuly-spozywcze/1106
Jeśli chodzi o warzywa i owoce, etykietka „zdrowa żywność” odnosi się do sposobu ich wyhodowania. Najczęściej pochodzą więc z gospodarstw ekologicznych, gdzie używa się wyłącznie naturalnych nawozów, powietrze jest świeże, wodę zapewniają opady itd. Zdrowe produkty przetworzone powstają w wyniku użycia naturalnych metod, bez chemii, z całkowicie naturalnych i zdrowych składników.
Zdrowe zakupy w markecie
Większość dostępnych w sklepach produktów zawiera konserwanty i ulepszacze różnego rodzaju. Dzięki temu poszczególne towary mogą być przechowywane przez dłuższy czas, nie tracąc świeżości. Wyglądają estetycznie i zachęcająco, na przykład owoce błyszczą, ciastka są puszyste i pachnące. Wydaje się, że w dzisiejszych czasach bardzo trudno uniknąć dodatków wszechobecnej chemii. Zawartość konserwantów i innych substancji nie jest wysoka, ale łatwo sobie wyobrazić, ile spożywa się ich podczas regularnej konsumpcji wybranych produktów.
Dlatego też bardzo dużo sklepów udostępnia klientom stoisko, witrynę czy chociażby kilka półek z oznaczeniem „zdrowa żywność”. Niekiedy znaleźć tam można produkty dietetyczne, np. niskokaloryczne, o obniżonej zawartości tłuszczu. Dostępne są owoce i warzywa, także suszone bądź kandyzowane, pochodzące z upraw ekologicznych, różne soki, dżemy, naturalne pieczywo bez ulepszaczy i wiele, wiele innych produktów.
Jeśli w sklepie nie ma takiego stoiska, trzeba skupić się na etykietach produktów. To trudniejsze, ale również pozwoli nabyć artykuły spożywcze pozbawione konserwantów i innej chemii.
Zakupy na wolnym powietrzu
Innym sposobem korzystania z zasobów zdrowej żywności jest kupowanie produktów od osób prywatnych. Takie oferty można znaleźć na rynku (w większości miast funkcjonują lokalne targi, z których chętnie korzystają prywatni sprzedawcy) lub w internecie, podczas przeglądania lokalnych ogłoszeń.
Wielu ludzi, zwłaszcza mieszkających na terenach wiejskich, samodzielnie uprawia rośliny i hoduje zwierzęta, dzięki czemu dysponują naturalnymi składnikami do produkcji np. pieczywa lub wędlin. Mogą oni zaoferować szeroki wybór owoców i warzyw, które wyrastają na glebach nawożonych w sposób naturalny, nie mając kontaktu z chemikaliami i zanieczyszczeniami. Może nie są tak efektowne jak te ze sklepów, ale dobrze smakują i są bardzo zdrowe.