Zdrowa żywność – gdzie kupować?

Zdrowa żywność – gdzie kupować?

Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju produktów spożywczych. Nie brakuje warzyw, owoców, gotowych mieszanek, pieczywa, słodyczy i wędlin. Większość sklepów, nawet tych mniejszych, pozwala na zrobienie kompletnych zakupów w jednym miejscu. Jednym z wyróżniających się stoisk bywa stoisko ze „zdrową żywnością”. Jak to? Czy to oznacza, że pozostałe produkty nie są zdrowe?

Zdrowa żywność – co to takiego?

Jako zdrowa żywność oznaczane są te artykuły spożywcze, które nie mają w składzie sztucznych dodatków, są naturalne, wartościowe. Przeważnie charakteryzują się brakiem jakiejkolwiek chemii, w tym np. ulepszaczy zapewniających ładny wygląd i trwałość przekraczającą normę.

Sprawdź: https://e-spar.com.pl/kategoria/artykuly-spozywcze/1106

Jeśli chodzi o warzywa i owoce, etykietka „zdrowa żywność” odnosi się do sposobu ich wyhodowania. Najczęściej pochodzą więc z gospodarstw ekologicznych, gdzie używa się wyłącznie naturalnych nawozów, powietrze jest świeże, wodę zapewniają opady itd. Zdrowe produkty przetworzone powstają w wyniku użycia naturalnych metod, bez chemii, z całkowicie naturalnych i zdrowych składników.

Zdrowe zakupy w markecie

Większość dostępnych w sklepach produktów zawiera konserwanty i ulepszacze różnego rodzaju. Dzięki temu poszczególne towary mogą być przechowywane przez dłuższy czas, nie tracąc świeżości. Wyglądają estetycznie i zachęcająco, na przykład owoce błyszczą, ciastka są puszyste i pachnące. Wydaje się, że w dzisiejszych czasach bardzo trudno uniknąć dodatków wszechobecnej chemii. Zawartość konserwantów i innych substancji nie jest wysoka, ale łatwo sobie wyobrazić, ile spożywa się ich podczas regularnej konsumpcji wybranych produktów.

W tym dziale  Rehabilitacja kolan - Jak szybko wrócić do zdrowia po urazie?

Dlatego też bardzo dużo sklepów udostępnia klientom stoisko, witrynę czy chociażby kilka półek z oznaczeniem „zdrowa żywność”. Niekiedy znaleźć tam można produkty dietetyczne, np. niskokaloryczne, o obniżonej zawartości tłuszczu. Dostępne są owoce i warzywa, także suszone bądź kandyzowane, pochodzące z upraw ekologicznych, różne soki, dżemy, naturalne pieczywo bez ulepszaczy i wiele, wiele innych produktów.
Jeśli w sklepie nie ma takiego stoiska, trzeba skupić się na etykietach produktów. To trudniejsze, ale również pozwoli nabyć artykuły spożywcze pozbawione konserwantów i innej chemii.

Zakupy na wolnym powietrzu

Innym sposobem korzystania z zasobów zdrowej żywności jest kupowanie produktów od osób prywatnych. Takie oferty można znaleźć na rynku (w większości miast funkcjonują lokalne targi, z których chętnie korzystają prywatni sprzedawcy) lub w internecie, podczas przeglądania lokalnych ogłoszeń.

Wielu ludzi, zwłaszcza mieszkających na terenach wiejskich, samodzielnie uprawia rośliny i hoduje zwierzęta, dzięki czemu dysponują naturalnymi składnikami do produkcji np. pieczywa lub wędlin. Mogą oni zaoferować szeroki wybór owoców i warzyw, które wyrastają na glebach nawożonych w sposób naturalny, nie mając kontaktu z chemikaliami i zanieczyszczeniami. Może nie są tak efektowne jak te ze sklepów, ale dobrze smakują i są bardzo zdrowe.

No Comments

Post a Comment